bond1.jpgOktóber 5-én ünnepelte 50. születésnapját James Bond, ehhez mérten a jubileumot világszerte a legkülönbözőbb programokkal tették felejthetetlenné. Az első Bond filmet, a Dr. No-t  1962-ben mutatták be Sean Connery főszereplésével, akkoriban pedig valószínűleg maga Ian Felming, a Bond-regények szerzője sem gondolta volna, hogy a 007-es ügynök kalandjai ekkora sikerre tesznek szert. A James Bond franchise 2012-re a mozitörténelem legrégebben futó és legjövedelmezőbb filmszériája lett, melynek az október 26-án mozikba kerülő legújabb epizódja, a Skyfall, már a 23. a sorban.   

A fél évszázados jubileumot nagyszabású koncertek, kiállítások és filmvetítések keretében több tízmillióan ünnepelték. Ebből az alkalomból a New York-i Modern Művészetek Múzeuma egész napos filmvetítésnek adott otthont, Los Angelesben a Filmakadémia az ügynök tiszteltére hatalmas koncertet szervezett, a szingapúri Marina Bay Sands felhőkarcolóról pedig látványos Bond-logót vetítettek, de ünnepelt egész Európa, Dél-Amerika, Japán, Ausztrália és Dél-Afrika. Sőt, több országban a rádióadók az elmúlt 50 év James Bond-filmzenéit játszották. Magyarországon országszerte újravetíttették a Bond filmek legjobbjait, így olyan klasszikusok kerültek műsorra, mint a  A kém, aki szeretett engem, a Casino Royale, a Dr. No, a Goldfinger, az Oroszországból szeretettel és a Quantum csendje. A napokban a 2012-es Párizsi Autószalon keretein belül is megünnepelték őfelsége ügynökének 50. születésnapját, mely alkalomból kiállításra került egy Land Rover Defender, melyet a legújabb Bond-filmben láthat majd a közönség. A Jaguar Land Rover nem mellesleg 77 járművet biztosított a Skyfall forgatására, melyek között a Defenderen kívül olyan csúcskategóriás járművek is szerepeltek, mint a Range Rover és a Jaguar Xj. Az évforduló természetesen nem lehetett teljes jótékonysági akciók és Bond-relikviák elárverezése nélkül. Angliában a Christie's aukciósház karitatív céllal mintegy negyven emléktárgyat bocsájtott árverezésre, melyek között éppúgy megtalálhatóak Bond fürdőnadrágjai, akárcsak egy a Daniel Craig által a Quantum csendjében vezetett Aston Martin sportkocsi. Az elárverezett relikviák bevételeiből, melyekre október 8-ig lehet licitálni, egyebek mellett az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF is részesedik.

Nem véletlen, hogy az évfordulót hatalmas felhajtás övezte, hiszen James Bond neve az elmúlt évtizedek során joggal vált fogalommá. A 007-es ügynökről talán kivétel nélkül már mindenki hallott, a legtöbbet foglalkoztatott MI6 kémtől pedig jó eséllyel bármelyikünk tud legalább egy idézetet, még azok is, akik nem rajongói az akció -és kémfilmeknek. Ez cseppet sem meglepő, hiszen az ikonikus színészek, a gyönyörű színésznők, a karizmatikus főellenségek, és a klasszikussá vált filmzenék egy olyan franchise-t jellemeznek, amely a maga 4,9 milliárd dolláros bevételével abszolút rekordernek számít, a Skyfall, a James Bondot immáron harmadszorra megformáló Daniel Craiggel pedig jó eséllyel további százmilliókkal fogja gyarapítani az eddigi bevételeket.

hg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr465249787

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása