remb1.jpgHónapokig porosodott raktárban egy eredeti Rembrandt önarckép. A festményről, mely egykor az angol tengerész és felfedező Sir Francis Drake otthonát díszítette bebizonyosodott, hogy a holland mester saját kezűleg festett önarcképe. A portrét, mely 2010-től a Bucklandi Apátság tulajdonát képzete, egészen mostanáig Rembrandt egyik tanítványának tulajdonították. A 17. századi festő stílusának évekig tartó tanulmányozása és a világ vezető Rembrandt szakértője, Ernst van der Wetering által vezetett  új vizsgálat  során bebizonyosodott, hogy a festmény valójában Rembrandt alkotása –  közölte a brit hírportál, a huffingtonpost.

A festmény, melyet a Bucklandi Apátságban tizennyolc hónapig egy raktárban tároltak, mára a National Trust brit műemlékvédelmi szervezet egyik legfontosabb darabja lett. Az önarcképet mintegy 20 millió fontra becsülték meg, a National Trust azonban kimondta, hogy a festmény, annak felbecsülhetetlen eszmei értéke miatt soha nem bocsátható árverésre.

A portré egy brit ingatlanfejlesztő és műgyűjtő özvegyének hagyatékából került a National Trust birtokába. A holland mester aláírásával ellátott alkotás, melyet a szakértők 1635-ra datálnak, s mely a 29 éves Rembrandtot ábrázolja korábban Lichtenstein hercegnőjének is birtokában volt.

A kép eredetét negyven évig homály fedte, ebben pedig a Rembrandt specialistának, Horst Gersonnak is jelentős szerepe volt. Gerson 1968-ban azt állapította meg, hogy a festményt feltehetőleg Rembrandt egyik tanítványa festette, ugyanebben az évben pedig a Rembrandt Research Project tagjai ugyanerre a következtetésre jutottak, eredményeiket azonban csak 1989-ben pulbikálták. Van de Wetering, holland történész és a Rembrandt Research Project elnöke úgy véli, hogy 1968-ban azokra az információkra alapozva, melyek akkoriban a birtokukban voltak, jogos volt a feltételezésük. „Az elmúlt 45 évben azonban sokkal több tudásra tettünk szert Rembrandt önarcképeiről és stílusingadozásairól.” - tette hozzá. Van de Wetering 2005-ben publikált, gammasugaras vizsgálaton alapuló  elemzése  és az újonnan megtalált bizonyítékok megnövelték annak a valószínűségét, hogy a képet maga Rembrandt festette. A holland történész a Bucklandi Apátságba utazott, hogy újra szemügyre vegye a festményt és az állapította meg, hogy a portrén ugyanaz a durva ecsetkezelés és festési technika figyelhető meg, mely Rembrandt az említett időszakban festett műveire is jellemző.

Jez McDermott, a National Trust Bucklandi Apátsági ingatlan menedzsere szerint „csodálatos arra gondolni, hogy az elmúlt néhány évben talán egy valódi Rembrandt festmény függött ezeken a falakon. Soha nem mertük volna azt feltételezni, hogy talán eredeti, a látogatóink többsége egyszerűen csak elhaladt mellette. Ez valóban nagy kontraszt azzal a figyelemmel szemben, amit most fog kapni. ”

David Taylor, a National Trust birtokában levő festmények és szobrok kurátora állítja: „Rembrandt az ún. holland aranykor egyik legnagyobb festője volt. A karrierje során rengeteg önarcképet festett, egyrészt, mivel így könnyen fejleszteni tudta a technikáját, másrészt, mivel már saját korában is elismert volt, a festményei nagyon is sokat értek a gyűjtőknek. Ez a portré jelenleg az egyik legfontosabb birtokunkban levő műalkotás, egyszersmind pedig az egyedüli Rembrandt kép a National Trust közel 13500 festményt tartalmazó gyűjteményében.”

A festmény a további vizsgálatokig az következő nyolc hónapban továbbra is a Bucklandi Apátságban lesz látható. A teljes technikai elemzés, melyhez a People's Postcode Lottery 20,000 fonttal járul hozzá röngtegsugaras-vizsgálatot, festékpigment-vizsgálatot, valamint infravörös vizsgálatot is magában fog foglalni, hogy megállapítsák a festmény keletkezésének pontos dátumát.

hg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr395249808

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása