kipling3.jpgJövő hónapban első alkalommal kerül kiadásra a britek egyik legnépszerűbb költőjének, Rudyard Kipling a hetekben megtalált, mintegy ötven művét tartalmazó versgyűjteménye. A versekre és a Kipling család egyéb dokumentumaira, beleértve az író néhány naplófeljegyzését egy amerikai tudós, Thomas Pinney bukkant rá - adta hírül az angol hírportál, a Guardian.

 A gyűjtemény néhány darabja még az első világháború alatt íródott, melyet kezdetben maga Kipling is támogatott, segítve fiát, hogy felvételt nyerjen az Ír Gárdába. Fia 1915-ben bekövetkezett halála után azonban már bánta a korábbi lelkesedését, sajnálatának pedig a hamarosan kiadásra kerülő, A háború sírfeliratai (Epitaphs of War) című versében is hangot adott. „Kiplinget minden bizonnyal politikai okokból hanyagolták el az irodalomtudósok” - állítja a kaliforniai Pomona Egyetem emeritus professzora Thomas Pinney. Annak ellenére, hogy az író elnyerte a Nobel-díjat megítélésének nem tett jó a brit imperializmussal kapcsolatos álláspontja. George Orwell egyenesen "soviniszta imperialistának" valamint "a brit imperializmus prófétájának" nevezete őt. „A műveit sosem tanulmányozták alaposan, a dolgok azonban kezdenek megváltozni” - folytatta a professzor. „Kincsek egész tárháza, kiadatlan és azonosítatlan művek hosszú sora várja az érdemi munkát. Nemrégiben újabb ismeretlen művet találtam, és biztosan nem az volt az utolsó. A mostani egy rendkívül izgalmas időszak a tudósok és a Kipling-rajongók számára.”

Az ötven eddig ismeretlen vers Kipling további 1300 költeményével együtt, az író verseinek első teljes gyűjteményében Cambridge Edition of Poems of Rudyard Kipling címmel kerül kiadásra március 7-én. „Mindegyik nagyon megnyerő, és azonnal megérintenek.  A legtöbb vers rendkívül érzelmes, melyekben a háborúról, a brit katonákkal szembeni együttérzésről, és a hatóságokkal szemben érzett haragjáról ír.” - mondta Linda Bree, a Cambridge-i Egyetemi Nyomda művészetekért felelős szerkesztő-igazgatója. Bree Pinney-vel egyetértésben úgy véli, hogy az 1936-ban elhunyt író műveit, a Dzsungel könyve, A mesék, valamint a Kim című regényén kívül egészen mostanáig elhanyagolták a tudósok. „Véleményem szerint azért, mert a versei nagyon egyszerűek. Egyszerű helyzetekről szólnak, és talán ez az oka annak, amiért az irodalmárok kevéssé foglalkoztak vele. Talán könnyebben értelmezhetőek az átlagos olvasó számára. Persze az imperialista-ügy csak még összetettebbé teszi a helyzetet. Ennek ellenére Kipling a legnagyobb brit költők közé tartozik. A Ha című verse az egyik legnépszerűbb angol költemény, és a mostani kiadás megmutatja, hogy mennyi mindent írt azért, hogy szórakoztassa, lekösse és kihívás elé állítsa az olvasókat.”

hg

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr505249813

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása