google.jpgHét év pereskedés után a Google és a könyvkiadók egyezségre jutottak. A  megállapodás értelmében a kiadók jogában áll eldönteni, mely könyveket digitalizálhatja a Google – adta hírül a New York Times.

A Google Library Project céljai között szerepelt minden könyv digitalizálása, és azok olvashatóvá és kereshetővé tétele az online felületen, a per lezárulta azonban csak egy meglehetősen kis előrelépés a Google számára, hiszen a szerzők és a cég közti jogi vita ezzel még korántsem ért véget.

Ugyan a megállapodás nem sokban változtatja meg a Google és a kiadók politikáját, mégis mérföldkőnek tekinthető, hiszen iránymutatóként szolgálhat a szerzői jog meghatározásához az internet korában. Sőt, egy újabb bizonyítéka a hagyományos nyomtatott könyvekről az e-könyvekre történő átállás tendenciájának, a Google azon erőfeszítéseiről nem is beszélve, hogy az e-könyvek értékesítése terén versenyben maradhasson a rivális Amazon.com-mal. Hét éve, amikor a kiadók először beperelték a céget, a digitális könyvek új és ijesztő kilátásokkal szembesítették őket, már azonban mindennapossá váltak.

A napokban megkötött egyezséget olyan nagy múltú könyvkiadók írták alá, mint a McGraw-Hill Companies, Pearson Education, the Penguin Group, John Wiley & Sons és a Simon & Schuster. A megállapodás a kiadók kezébe helyezi a döntést, hogy a Google digitalizálhatja-e a már kereskedelmi forgalomban nem kapható, de még szerzői jogvédelem alatt álló könyveiket, vagy sem. Amennyiben ezt engedélyezik, úgy az egyes könyvek nagyjából 20 százaléka ingyen is olvasható lenne, vagy meg is vásárolhatóak teljes terjedelmükben a Google Play internetes boltjából, így a bevételek megoszlanának a cég és a kiadók között, azonban a pontos pénzügyi feltételeket nem hozták nyilvánosságra.

A Google már évek óta lehetőséget biztosít a kiadóknak, hogy digitalizált könyveiket online felületen árulják, az új könyvek digitalizálása pedig mára rutinná vált, azonban a megállapodás értelmében a kiadók is részesednek a már nem forgalomban levő könyvek eladásából, melyeket jó eséllyel már nem digitalizáltak volna. Ezzel együtt azonban a Google is bővítheti digitális könyvtárát, és továbbra is árusíthat e-könyveket az olvasóknak.

(forrás:NY Times)

hg

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr195249798

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása