man booker 580.jpgKözzétették az ötödik Nemzetközi Man Booker-díj jelöltjeinek listáját, 2013-ban kilenc ország tíz írója versenyez a nemzetközi irodalmi elismerésért, valamint a 60 ezer fontos pénzjutalomért. Kisebb meglepetésre két olyan szerző neve is látható a listán, akiknek műveit hazájukban betiltották: a kínai Jan Lian-ke és az orosz Vlagyimir Szorokin.

A rangos életműdíjat, mely az angolszász nyelvterületen író szerzők között kiosztott Man Booker-díj nemzetközi megfelelője, kétévente osztják ki olyan írók között, akinek regénye angol nyelven is megjelent. Christopher Ricks, a zsűri elnöke az indiai Dzsajpúr Irodalmi fesztiválon hirdette ki a jelöltek tízes listáját, ahol elmondta, hogy a díj várományosait mintegy 150 író közül választották ki. A jelöltek listája: U.R. Ananthamurthy (India), Aharon Appelfeld (Izrael), Lydia Davis (USA), Intizar Huszain (Pakisztán), Jan Lian-ke (Kína), Marie Ndiaye (Franciaország), Josip Novakovich (Kanada), Marilynne Robinson (USA), Vlagyimir Szorokin (Oroszország) és Peter Stamm (Svájc).

A tíz szerző közül hétnek már magyarul is hozzáférhető egy-egy kötete, azonban a jelöltek között mindössze az amerikai Marilynne Robinson (Pulitzer-díj, Orange-díj, a Nemzeti Könyvkritikusok Körének fikciós díja) az egyedüli, akit már korábban is jelöltek a rangos elismerésre. A korábbiakkal ellentétben idén öttagú zsűri dönt az irodalmi díj sorsáról: az irodalomtudó Christopher Ricks, az író-esszéista Elif Batuman, az író és dokumentumfilm-rendező Aminatta Forna, a regényíró Yiyun Li valamint Tim Parks író.

Az idei Nemzetközi Man Booker-díj egyik érdekessége, hogy a jelöltek listáján szereplő Jan Lian-ke művét annak szatirikus és rendszerkritikus hangvétele miatt a kínai cenzúra betiltotta. Regénye annak nem jelenhetett meg, hogy hazájában Lian-ke elismert szerzőnek számít, hiszen korábban Kína két legrangosabb irodalmi díját (Lu Xun Irodalmi-díj, Lao She Irodalmi-díj) is elnyerte, azonban 2005 után több, egyébként nemzetközileg is elismert kötete (Serve the People!, Dream of Ding Village) sem kerülhetett kiadásra. Lian-ke-hez hasonlóan Oroszországban sem jelenhetett meg Vlagyimir Szorokin regénye, akinek művei már a Szovjetunió ideje alatt is tiltólistán szerepeltek. Igaz ugyan, hogy az ezredfordulón néhány könyvét publikálták, de azok pornográf tartalmuk miatt felháborodást váltottak ki az orosz vezetőség körében. Ennek ellenére 2001-ben az olvasók között igen népszerű írót az Orosz Booker-díjjal tüntették ki.

A díjat alapításának évében, 2005-ben Ismail Kadaré albán író, esszéista, költő, 2007-ben a nigériai regényíró Chinua Achebe, 2009-ben a kanadai író Alice Munro, 2011-ben pedig az amerikai író Philip Roth vehette át, a három szerző több regénye már magyar nyelven is olvasható. Az idei ünnepségnek május 22-én London ad otthont.

hg

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr995249799

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása